Kök hücre mitotik hücre bölünmesi yoluyla diğer hücreleri ayırt etme, çeşitli özelleşmiş hücre tiplerine farklılaşma, kendi kendini yenileme ve öncü hücrelerle çoğalma yeteneğine sahip hücrelerdir. Hematopoietik kök hücre nakli hastanın tıbbi durumuna, tedavi hedefine kök hücrenin ulaşılabilirliğine ve kaynağına bağlıdır.
Nakil, hastalığın tipine göre otolog kök hücre nakli ve allojenik kök hücre nakli olarak planlanır. Allojenik kök hücre nakli donör seçimi, hastanın hastalığı, hastalık prognozu ve bir donör bulmadaki aciliyet gibi çeşitli faktörler gözönüne alınarak değerlendirilir. Bir hasta için HLA uyumlu kardeş donör kaynağı olarak ilk olarak tercih edilir. İkiz kardeş, akraba ve akraba dışı olarak donör tipi ayrılır. Dünyada akraba uyumu olmayan hastalar için kemik iliği bankalarının kurulması hematolojik maligniteleri olan hastalara umut kaynağı oluşturmaktadır.
Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen kan ve kök hücre bağışı farkındalığı sempozyumunda, alanında uzman bilim insanları kan ve kök hücre bağışı, donör olmanın özellikleri, Türk Kızılayı ve TÜRKKÖK’ ün önemi üzerinde durmaktadır. Mehmet Okul Konferans Salonunda gerçekleşecek sempozyuma Yalova Üniversitesi akademisyen, idari personel, öğrencilerimiz, Yalova Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yalova İli Kurum ve Kuruluşlar, Onkoloji Hemşireliği Derneği, Onkoday, Bikamder, Kanserle Dans Derneği, Bursa Uludağ Üniversitesi, Doruk Nilüfer Hastanesi davet edilerek aynı amaç ve ruhla bir cana umut olmayı hedeflemiştir. Tüm Yalova halkı davetlidir. Bu önemli günde tek vücut olarak hastalarımıza kanla, canla hayat verelim mi?